Блог STGstudio

5 рекламних кампаній, які доводять, що наголос на почутті ностальгії – сильна тактика.

У той час, як більшість маркетингових тактик спрямовані на показ вигоди в майбутньому, фокусування на ностальгії є виграшним ходом. Почуття приємної ностальгії змушує згадувати про те, що з нами вже було, що ми вже знаємо на власному досвіді. Тому така реклама все більше впевнена – людина орієнтується не на чужі обіцянки, а на власний досвід.

 

Ми відібрали 5 прикладів використання почуття ностальгії в маркетингу, щоб показати, як це працює.

 

Freia

Freia - норвезька шоколадна фабрика. Слоган компанії: "Et lite stykke Norge" (Маленький шматочок Норвегії). Саме його і вирішили обіграти маркетологи в одній із реклам бренду.

 

У центрі сюжету норвезький емігрант, який працює fashion-стилістом у Нью-Йорку. Життя чоловіка проходить у постійній метушні та метушні. Але він повертається ввечері у свою маленьку нью-йоркську квартиру, відкриває холодильник і за пляшками молока знаходить недоїдену шоколадку Freia. Всього один кубик надихає норвежця вже наступного ранку сісти на літак до батьківщини. В аеропорту його зустрічає батько, з яким далі герой вирушає гуляти знайомими з дитинства місцями. Наприкінці ролика чоловік помічає на одній із вулиць оголошення про продаж старої перукарні. Він заглядає всередину через скло і за кілька секунд, зважаючи на все, приймає рішення.

 

Посилання кристально зрозуміле: всього один шматочок шоколаду Freia переносить вас до Норвегії, де б ви не були.

 

Adobe

Боб Росс - популярний у 80-х телевізійний вчитель малювання, який помер у 1995, але в 2016 раптом знову став популярним. Після того, як Netflix став показувати його авторське шоу "Радість малювання", Росс став трендом інстаграма. Adobe звернули на це увагу і вирішили використати фігуру Росса у навчальних відео для Adobe Photoshop Sketch. Художника грає ілюстратор дитячих книг Чад Кемерон. Йому чудово вдалося передати розслаблену та безпосередню поведінку Боба.

 

 

Tesco

 

 

При слові “ностальгія” ми відразу згадуємо ці домашні відео на стару камеру, які зазвичай записували тільки у свята, щоб “не перекладати плівку”. Британська продуктова мережа Tesco вдало використала такі відео у своїй рекламі.

 

Ролик складається з щорічних записів однієї і тієї ж сім'ї, зроблених у день Різдва. Реклама підкуповує своєю щирістю та автентичністю. Браво, Tesco!

 

 

 

Microsoft

 

 

Microsoft цього року оголосила про припинення підтримки Internet Exploler, але в недалекому 2013-му реклама цього продукту отримала номінацію від Webby.

"Ви можете нас не пам'ятати", - з цих слів починається реклама, - "Але ми зустрілися в 90-х". Далі в ролику один за одним показуються культові символи 90-х: тамагочі, стрижка під горщик, дискети, сумка-бананка, фішки, старі комп'ютери і, звичайно, Internet Exploler.

 

 

Звичайно, реклама не спонукала людей насправді повернутися до користування "допотопним браузером", але, погодьтеся, почуття від неї приємні. Накочує хвиля ностальгії та бажання сказати співробітником Microsoft, що вони класні хлопці.

 

Mcdonalds

Цього року компанія відмовилася від використання шкідливих речовин у своєму курячому м'ясі. З цього приводу Mcdonalds зняли рекламу, яка не лише повідомляє про цю радість, а й змушує нас відчувати ностальгію.

 

Сюжет ґрунтується на тому, як батьки переносять все найкраще зі свого дитинства в життя своїх дітей. М'яч, велосипед, джойстик, іграшковий собака перетворюється на справжню, а наприкінці батько передає дочці курячі нагети. 

Top